0Item(s)

U hebt niets in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
   

Wat zijn pellets en wat is de geschiedenis?

 Pellet  

Pellets (ook wel Houtpellets genoemd) zijn gestandaardiseerde, ronde brokjes uit onbehandelde houtchips die gemaakt worden in de houtverwerkende industrie. Een pellet die aan de EN-norm voldoet is tot 40 mm lang en heeft een diameter van 6 tot 8 millimeter. Het vochtgehalte van houtpellets is maximaal 10 procent.

Xylo verkoopt alleen ENpla a1 en DIN plus kwaliteit.
Bekijk hier ons volledige aanbod houtpellets.

Pellets zijn steeds belangrijker geworden door de gestaag stijgende prijzen voor olie en gas. Om de pellets te produceren wordt de grondstof - zaagsel en spaanders, onbehandeld houtresten uit de houtindustrie - geperst onder hoge druk zonder chemische bindmiddel.

Pellets van hoge kwaliteit

 
   

Historische ontwikkeling van pellets

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EN plus

 

 

 

 

 

 

 

 

Een vliegtuig ingenieur ontwikkelde in de jaren 1980, de eerste automatische kachel, gestookt met houtpellets gemaakt van samengeperst schaafsel. Sindsdien is de grondstof hout een sociaal aanvaardbaar en een moderne energiedrager.

Door de wereldwijde oliecrisis in de jaren 70 studeerden uitvinders versterkt op alternatieve en goedkopere energiebronnen. Pellets samengeperst uit zaagsel en ander houtafval afkomstig van industriële bedrijven waren al een bekende brandstof. Midden jaren '70, was er de eerste pellet fabriek in de staat Oregon. Er werden naar mogelijkheden gezocht om met de kleine stokjes ook de woonkamer eenvoudig en automatisch te verwarmen.

De Amerikaanse vliegtuigen ingenieur Jerry Whitfield uit Seattle hield zich al enige tijd, in zijn vrije tijd, bezig met de vraag hoe je met een milieuvriendelijke houtkachel net zo comfortabel kunt verwarmen als een olie- of gasverwarming. In 1983ontwikkelde Whitfield zijn eerste pelletkachel voor thuisgebruik. Zijn prototype presenteerde hij in 1984 op een beurs in Nevada en met succes: hij overtuigde meer dan 1.000 deelnemers met zijn idee het verwarmen met hout niet gelijk staat met zweetverwekkend hout hakken.
In Europa ontwikkelde de pellet markt zich in eerste instantie in de landen die in het verleden nauw verbonden waren met de grondstof hout. Zweden wordt daarom beschouwd als een pionier op houtpellets, op de voet gevolgd door Denemarken. In de meeste landen werden pellets voor het eerst gebruikt in het begin van de jaren 90, eerst ingezet in grote installaties en later meer en meer ontdekt voor prive-gebruik. Midden jaren '90 ontdekte de Oostenrijkers het voordeel van de brandstof en het duurde niet lang tot pellets in Duitsland voor de warmte zorgden.

Verdere voordelen pellets

Pellets zijn comfortabel
Moderne pellet verwarming wordt gekenmerkt door een hoge mate van gebruikscomfort. Door een volledig geautomatiseerd transportsysteem ontstaat er een zorgeloos verbrandingsproces. Dankzij de hoge energiedichtheid van de homogene brandstof vereist het een relatief kleine opslagcapaciteit. Zo zijn pelletverwarmingen met een rendement tot 95 procent en een asgehalte van 0,7 procent is niet alleen zeer effectief, maar ook schoon.

Van afvalproduct tot brandstof
Pellets zijn gemaakt van zaagsel of hout afvalproducten door deze op te werken tot houtchips. Voor een ton pellets zes tot acht kubieke meter chips nodig zijn. De kwaliteit van de grondstof speelt een belangrijke rol in het uiteindelijke product. Daarom is kwaliteitscontrole van de chips bij inname tot het eindproduct heel belangrijk. Voor de productie van pellets worden de houtresten eerst gedroogd, gemalen en uiteindelijk door een pelletmatriis geperst.
Zonder chemische additieven, worden de pellets uiteindelijk geperst onder hoge druk in de typische cilindrische vorm. Hout ligninen en harsen worden door de warmte bij het persen de natuurlijke lijm die de houtvezels bij elkaar houdt. Slechts een toevoeging van twee procent hulpmiddelen zoals zetmeel is toegestaan. De lignine voorziet ook het glanzende oppervlak van de pellets. Tenslotte wordt de fijne fractie van de pellets gezeefd om hoge-kwaliteit pellets waarborgen.

 

Certificatie voor hout brandstoffen
Houtpellets zijn een gestandaardiseerde brandstof. Elke fabrikant moet voldoen aan bepaalde eisen met het oog op een goede en efficiënte verwarming in te schakelen. In 2011 zijn de kwaliteitseisen voor pellets verder aangescherpt en is de nieuwe EU-norm EN 14961-2 in werking getreden.

 EN plus waarborgt niet alleen de kwaliteit van de pellet productie maar onderzoekt ook de handel en logistiek. Dus, een complete kwaliteitsborging en transparantie van producent tot consument, en is internationale vergelijkbaar.
De EU-norm in detail

In Europa zijn er drie kwaliteit klassen binnen de EU-norm. Voor de consument is de kwaliteit van klasse A1 relevant. Het heeft de meest stringente voorwaarden en is voor pelletkachels en kachels in kleine en middelgrote vermogensbereik ideaal.

Klasse A2 omvat pellets met een wat hogere asgehalte tot een procent. Deze wordt voor de industriële pellets (klasse B) beschouwd.

 Onze gecertificeerde pellets bestellen klik hier.