0Item(s)

U hebt niets in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Informatie houtpellets van Xylo

 

Onze houtpellets zijn geselecteerd op kwaliteit voor pellet cv-ketels en pelletkachels voor particulier gebruik.

Kwaliteitsnorm DIN+ of EN+/A1

Waarom zou u een DIN+ of EN+a1 gecertificeerde pellet kiezen? Sinds januari 2010 is de Europese Commissie bezig een nieuwe standaard in te voeren voor houtpellets. De nieuwe norm is EN+ welke verdeeld is in 3 categorieën te noemen EN+ a1, EN+ a2 en EN+ B. Vooral voor zagerijen die een eigen pers hebben is a1 en a2 interessant. In deze categorieën dient men exact aan te kunnen tonen waar de grondstof vandaan komt.(oorsprong) Bij a1 bestaat de houtpellet uit echt schoon onbehandeld hout. Bij a2 kunnen bijvoorbeeld sporen van plaatmateriaal voorkomen. Categorie B is voor houtpelletfabrieken die op grote schaal grondstoffen inzamelen. Categorie B wil dus niet zeggen dat het een slechtere kwaliteit is. Enkel de exacte herkomst van de grondstoffen is moeilijk aan te tonen. Bij de EN+ normering zijn een tweetal zaken toegevoegd, zo wordt ook de logistieke afhandeling en de duurzaamheid meegenomen in de normering. Alle grondstoffen worden in de regel in een straal van gemiddeld 80km om een fabriek heen ingezameld. Dus voor Nederlandse fabrieken is dit de Benelux plus grensgebied Duitsland. Voor alle EN+ categorieën gelden dezelfde normen als het gaat om bemonstering, kwaliteitscontrole en klachtafhandeling. Let dus de komende tijd op dit keurmerk. Ziet u het niet op de verpakking, informeer dan bij de fabrikant of ze EN+ hebben of al aangevraagd hebben.

Het antwoord op deze vraag is tweeledig. De EN+ certificering zorgt ervoor dat de levensduur van uw kachel niet verkort wordt, dit komt doordat de pellet enkel uit schoon hout bestaat. Door het gebruik van schoon hout wordt er geen vervuiling gecreëerd, hierdoor blijft de kachel in betere staat. Tevens geven veel kachel dealers de voorkeur aan EN+ / DIN+. In sommige gevallen gaan producenten / dealers zelfs zo ver dat de garantie kan komen te vervallen als u geen gecertificeerde pellet gebruikt.
Anderzijds kunt u er bij EN+ A1 gecertificeerde pellets vanuit gaan dat er zich geen vervuilde stoffen in uw pellets bevinden zoals bijvoorbeeld: Plastic deeltjes, lijmresten of andere stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en/of uw kachel.


Bestel hier uw kwaliteitspellets >